Dokumenty dotyczące wpisu lub skreślenia z rejestru biegłych rewidentów należy przesłać najpóźniej na 7 dni przed terminem posiedzenia Krajowej Rady Biegłych Rewidentów (KRBR). Uwaga – ważna jest data wpływu dokumentu do Biura PIBR.
Jeśli dokumenty zostaną przesłane po terminie, KRBR rozpatrzy je na kolejnym posiedzeniu.
Lista formularzy
Wniosek o wpis do rejestru biegłych rewidentów
- dla kandydatów, którzy zdali egzamin dyplomowy:
- dla kandydatów, którzy zdali egzamin z prawa gospodarczego i uzyskali uprawnienia biegłego rewidenta w innym kraju Unii Europejskiej (lub w Islandii, Lichtensteinie lub Norwegii):
- dla kandydatów, którzy zdali egzamin z prawa gospodarczego i uzyskali uprawnienia biegłego rewidenta w państwie trzecim (za wyjątkiem Islandii, Liechtensteinu lub Norwegii):
Pamiętaj, żeby do wniosku i kwestionariusza osobowego dołączyć dyplom (lub jego odpis lub kopię dyplomu potwierdzoną za zgodność z oryginałem przez notariusza) ukończenia studiów wyższych w Polsce lub zagranicznych studiów wyższych uznawanych w Polsce za równorzędne, a także potwierdzenie dokonania opłaty za wpis do rejestru.
Opłata za wpis do rejestru biegłych rewidentów
Opłata za wpis do rejestru biegłych rewidentów od dnia 1 stycznia 2023 r. wynosi 566 zł.
Numer konta: 19 1020 1026 0000 1002 0299 9829
Potwierdzenie wniesienia opłaty należy dołączyć do wniosku o wpis do rejestru biegłych rewidentów.
Oświadczenie o wystąpieniu z samorządu biegłych rewidentów
Zawiadomienie o podjęciu i formie wykonywania zawodu przez biegłego rewidenta oraz o powiązaniu biegłego rewidenta z firmą audytorską
Zawiadomienie o niewykonywaniu zawodu przez biegłego rewidenta
Wniosek o zmianę danych biegłego rewidenta
Biegły rewident może zmienić dane adresowe:
- w formie pisemnej: wysyłając listownie do PIBR pismo z informacją o zmianach lub wypełniony i podpisany formularz R6,
- w formie pisemnej, drogą elektroniczną: wysyłając podpisany, zeskanowany formularz R6 na adres: biegli@pibr.org.pl,
- w formie elektronicznej, po zalogowaniu do panelu użytkownika.