Sprawozdania nadal muszą rzetelnie i jasno przedstawiać sytuację jednostki

Rzeczpospolita

9 września 2015
Nowelizacja ustawy o rachunkowości wprowadza zasadę istotności jako nadrzędną zasadę przy stosowaniu przepisów ustawy. Istotne informacje to takie, których pominięcie może wpływać na decyzje podejmowane na ich podstawie. Zasada istotności wiąże się też z doprecyzowaniem zasad dotyczących ewentualnych dodatkowych ujawnień w sprawozdaniu finansowym. Może się okazać, że umocowanie zasady w procesie sprawozdawczości przyczyni się do zwiększenia świadomości przy przygotowywaniu sprawozdań.

Kompas 2.0 - jak skorzystać?

Aby skorzystać z aplikacji Kompas 2.0 zaloguj się na indywidualne konto firmy audytorskiej.

Wcześniej zachęcamy do zapoznania się z krótkimi filmikami instruktażowymi, które pokazują poszczególne funkcjonalności Kompas 2.0. Zobacz filmy instruktażowe